Haláli vs. hallatlan

Haláli vs. hallatlan

Délután a facebookot görgetve a harmadik olyan posztba akadtam bele, ami azt taglalja, hogy így halottak napjához közeledve vigyünk-e gyereket a temetőbe. Anyukák százai osztják meg érveiket és – számomra meglepően – nagyon sokan azt írják, hogy nem gyereknek való, ne terheljük ezzel szegényeket.

Mindezalatt az insta storykban pedig véres szájú halott menyasszonynak öltözött anyukák, halálfejnek kifestett apukák ijesztegetik Halloween jegyében ugyanazokat a gyerekeket, akiket féltünk a temetőtől.

WTF???

Nincs ám semmi bajom a Halloweennal, attól hogy nem magyar szokás még jó buli lehet. Voltam én is halloween buliban, öltöztettem be a gyerekeket is, sőt tuti benne lennék a mókában én is, ha olyan környéken laknánk, ahol kivitelezhető lenne a szomszédokkal.

De amíg ezt a jelenséget normálisnak találjátok, addig a temetőbe járás miért is lenne ördögtől való???

1,5 évesek voltak a fiúk, amikor apukám meghalt. Sajnálom, hogy csak ennyi jutott nekik a nagypapából (mármint az én apukámból, szerencsére van másik papa, aki űbercuki) és mindent megtettem, hogy ne felejtsék el, emlékezzenek rá. Egészen pici koruktól fogva járnak ki velem a temetőbe. Szedünk virágot az oviból hazafelé, keresünk gesztenyét a temetőbe vezető úton, vagy rajzolnak neki is valamit, amit kiviszünk hozzá a temetőbe. Az életük része Sanyi papa is, tudják, hogy van volt, gondolnak rá és ez nekik teljesen természetes. Mert ezt szokták meg, mert nem volt TABU téma a halál és a temető. Igen, pici koruk óta kimondom, hogy meghalt, elmondom, hogy eltemettük, és hogy a temetőben a sírjánál emlékezünk rá. Tudják, hogy mi az a halál, mi az a temető, miért járunk oda, mi van ott. Nem félnek, értik, hogy mi történik, mert ez a természetes. Ezt látták tőlem, ebben nőttek fel. Ne féljetek ti sem, semmi különös nincs a temetőben ilyenkor sem, maximum sok szép friss virág, és csillagként világító mécsesek.

temető

Nektek is azt javaslom, hogy ne neveljétek burokban a gyerekeket, ha belefér a halott menyasszony ma este, férjen bele a temetőlátogatás holnap. Csak az a TABU, amit mi nevelünk beléjük. Mindent át lehet adni, mindent el lehet magyarázni tabuk és hazugság nélkül őszintén, az Ő szintjén.

Ennyi a titok!

Leave a Reply