Bemutatkozom

Szilágyi Virág vagyok, 36 éves, 5 éve élek Telkiben a férjemmel és 10 éves ikerfiaimmal. Jelenleg a férjemmel közös építőipari vállalkozásunkat vezetem. Alapítója voltam a Gyerekkel.com  start up vállalkozásnak, amivel 2019-ben az Év applikációja díjat is elnyertük. A gyerekek születése előtt tréner és üzletviteli coach voltam, írtam egy könyvet az ikres életről és 9 évig (2 cikluson keresztül) voltam Csobánkán önkormányzati képviselő. Egyébként nemzetközi tanulmányok szakon diplomáztam, de mindig is saját vállalkozásainkban dolgoztam. Még csak építkeztünk Telkiben, amikor Bicskey Levente valahonnan megszerezte a telefonszámomat és felhívott, hogy utat kellene építeni a Boszorkányvölgyben. Ő lelkes volt, megkereste az összes családot a társulás miatt én pedig tudtam, hogy milyen módon lehet ezt az Önkormányzatnál végigvinni: így lett 1 évvel később a lakók által finanszírozott aszfaltos út a Boszorkányvölgyben. Tehát még itt sem laktam, de már intézkedtem Telkiben. Ez nagyon jellemző rám. Egyből SZMK tag lettem az óvodában, és két héttel később már a táncpróbán voltam a helyi szülői közösséggel, hogy a Telki bálra műsort állítsunk össze. Bejelentkeztem a helyi önkormányzatnál is, hogy most költöztem ide (pont a választások előtt), ha kellene segítség a bizottságokban itt vagyok 9 év tapasztalattal. Nem kellett. Covid alatt pedig jelentkeztem a helyi védelmi bizottságba és segítettem, amiben lehetett.

Így öt év kihagyás után újra érzem az erőt és leginkább a szükségességét, hogy itt legyek és hozzá tudjak tenni Telkihez. Telkiért. Mindig megoldásokban gondolkozom, nem fogadom el, hogy nem lehet megcsinálni, állandóan a lehetőségeket keresem és általában meg is találom. Szeretem az építő vitákat, szeretek meggyőzni másokat és szeretem, ha engem győznek meg, mert az ilyen helyzeteknek mindig a gondolkozás és együttműködés az alapja. A testületi munka nagyon komoly feladat, és jóval túlmutat azon, hogy szeretnénk Telkiért tenni. Jogi, gazdasági, építészeti, szociális feladatok ellátásról, rendeltek megalkotásáról és betartatásáról szól. Tanulmányaim és tapasztalataim miatt mindegyikhez értek egy kicsit, de szakértője nem vagyok egyik ágazatnak sem. Amit viszont tudok, hogy mindennek mindig utána járok, szívből és őszintén cselekszem, és ezek mentén is hozom meg döntéseimet.

Felelősség, kompetencia, rátermettség, tettek

22 évesen lettem önkormányzati képviselő Csobánkán.

Fogalmam sem volt, mekkora felelősség és feladat egy ilyen szolgálat. Nagy lelkesedéssel álltam a kihívások elé, egyszerűen csak tenni akartam valami többet a településért, ahol éltem.

Nagyon sok jelölt mellett, sok szavazattal jutottam be a testületbe, nagyon fiatalon. Nem okozhattam csalódást. Gyorsan feleszméltem, hogy itt a tenni akarás kevés, sokkal komplexebb ez a feladatkör.

Egyszerre kellett jogásznak, gazdasági és pénzügyi szakembernek, mérnöknek, rendezvényszervezőnek és szociális munkásnak is lenni. Vagy legalábbis tudni kellett értelmezni az ehhez kapcsolódó előterjesztéseket, érteni, látni az összefüggéseket.

Megvizsgálni mindent minden szempontból, mindenki élethelyzetéből. Szívből csinálni. Hinni abban, hogy mindenki szívből csinálja, mert nem lehet más cél, mint jobbá tenni a településünket.

Akkor már 4 éve vállalkozó voltam és a vállalkozói attitűddel ugrottam fejest az önkormányzati munkába. Az addigi megszokott terep viszont nagyon más volt. Mintha megbilincselve, kényszerzubbonyban kellene egy olimpián résztvenni futásban.

Rengeteg a kötöttség, a szabályozás, mégis szeretnél többet tenni, keresed a lehetőségeket és futsz akkor is, ha nehezek a körülmények, mert hiszed, hogy lehet így is valamire vinni. Sokan már nem hiszik. Én még igen.

Máshol, máshogy, 14 évvel később, de még mindig rendületlenül hiszem, hogy így lehet.

 

Miért független?

Kicsiben nincs pártpolitika, itt még mindenkinek a lakóhelye a fontos, nem pedig az ideológia amit támogat, vagyis nem csak az. Másrészt pedig itt is vannak csapatok, oldalak, “versengők”.

Miért nem álltam be egyik polgármesterjelölt csapatába sem? Mert leginkább magamért tudom vállalni a felelősséget. Nem hiszek úgy a csapatban, ha azért alakul, hogy egy embert támogassanak. Hogy valaki mögé/mellé beálljanak és ettől legyenek csapat. Csakis úgy hiszek a csapatban, ha ott az emberek az együttes erővel érzik egytől-egyig, hogy jók együtt. Hogy kiegészítik, segítik egymást és jó lesz együtt dolgozni, mert mindenki hozza amiben jó és így lesz egy kerek egész. Egy önkormányzati képviselői csapat nem attól lesz jó, hogy cuki és kedves emberekből áll. Ha ez alapján választanék, egészen biztosan máshogy jönne ki a számomra ideális összetétel. Attól sem lesz jó a csapat, ha mindenki ugyanazt a polgármester jelöltet támogatja, ez még kevés számomra az együttműködéshez. Csakis olyan emberek mellé tudok odaállni, akikről 100%-ig meg vagyok győződve, hogy a képviselőséghez minden kompetenciával rendelkezik. Akiket ismerek annyira, hogy tudjam, hogy a döntéseknél nem az egó lesz a központban, hogy értik és értelmezik majd a helyzeteket, előterjesztéseket, hogy kizárólag Telki lesz a fontos számukra. Bizonyára több jelenlegi képviselő-jelölt is alkalmas  a pozícióra, nem ismerek mindenkit eléggé ahhoz, hogy biztosan letegyem a voksomat mellette. Akikben biztos vagyok, azok a TELKIISMERETESEK: GYőrffy Zoltán, Bicskey Levente és Sólyom Attila. 

Egy testületben szükség van karakán, határozott véleményekre, építő jellegű vitákra, érvekre, hozzáértésre. Szükség van pénzügyi szakemberre, szükség van olyanra, aki tudja értelmezni a jogi szabályozásokat, tudja mit hol kell keresni, érti a rendelet és a határozat alkotási folyamatát, alázatosan tud dolgozni elismerést és anyagi juttatást NEM várva.

Szükség van olyan emberekre, akik nyitottak a civil szervezetek felé, akik nem nézik ki áll a másik oldalon, csak azt nézik mit tesz a közösségért. Olyan emberekre van szükség, akik az egót távol hagyva, csakis azt tartják szem előtt, hogy a nap végén Telkinek hogy lesz a legjobb. 

Akik képesek a közös cél érdekében együtt létrehozni valamit akkor is, ha emberként teljesen más értékrenddel rendelkeznek. Akiknek nem a győzelem a fontos (hiszen nem jár örök élet ezért a státuszért), hanem a tenni akarás. Politikai tisztségen kívül is, előtte is és utána is az lesz a fontos. Akik nyitottak, bátran vállalják véleményüket, különbözőségüket és félre tudják tenni azokat a dolgokat a közös cél érdekében, amik az együttműködést károsítanák. 

A TELKIISMERETESEK csapata ilyen csapat. 

Én az ilyen csapatban hiszek, a jó testületben hiszek. Győrffy Zoltánban hiszek, Bicskey Leventében hiszek és Sólyom Attilában hiszek.

Ugyanis mindig a képviselő testület dönt, a testület hatalmazza fel a polgármestert a végrehajtásra. 

Nem hiszek az állóvízben.

A változásban, állandó megújulásban annál inkább!

Véleményem szerint Telkinek változás kell! Minden fronton.

Sok fecske van jelenleg Telkiben, akik igenis tudnak nyarat csinálni, csak jól kell őket ősszeválogatni.

Képviselői program

A választók, ha nem ismerik az embert – sokszor akkor is – valamiféle programot várnak. Ígéreteket. Egy bölcs bácsi mondta egyszer azt: “Igazán szegény ember az, aki ígérni sem tud!

Azonban Telki egy kis település. Itt nincs a képviselőknek saját keretük, amit arra költhetnek, amire akarnak. Itt együtt kell a 6 képviselőnek és 1 polgármesternek dönteni a költségvetésről. Arról a költségvetésről, ami igazán szűkös és sajnos a mai önkormányzati rendszernek és központi költségvetésnek köszönhetően, szinte nincs is mozgástér. 

Mit tudok így ígérni?

– Azt, hogy minden lehetséges úton módon megpróbálok majd lobbyzni, plusz forrásokat találni, amivel ki lehet egészíteni a költségvetést, amivel bizonyos projektekhez más módon lehet hozzájárulást szerezni. Én szívesen verem majd az ajtót az országgyűlési képviselőnknél vagy bárhol magasabb szinteken is, hogy hallassuk a hangunkat. Én nem ülök le kényelmesen a székbe, ott leszek a tankerületnél, pályázati forrásoknál, EU-s és más támogatási lehetőségeknél, vállalkozásoknál, segíteni tudó és akaró lakosoknál, hogy minél több irányból, minél több projektre tudjunk bevonni finanszírozást. Nehéz lesz? Persze! De ha várjuk a sült galambot, nem jutunk előrébb. Elébe kell menni a dolgoknak, senki sem fog bekopogtatni, hogy hoztunk egy kis pénzt Telkinek. 

– Azt, hogy minden erőmmel azon leszek, hogy Telki közterületei rendezettebbek legyenek (ne legyen gaz, állandó karbantartás legyen, tisztaság, virágok borítsák be Telkit). Virágládákkal történő forgalomlassítás, nem csak a Boszorkányvölgyben. Álmom egy közösségi park, pagodákkal, ahova le lehet ülni, tűzrakóhely, ha összejövetelt szervezne pár család, és hozzá kapcsolódva illemhely és pelenkázó. Ez utóbbi komolyabb költség, de biztosan megtalálnám rá a forrást. Egy olyan települést képzelek el, amin ha átmegy valaki, azt érzi, hogy itt minden rendben van, milyen szép, rendezett település ez. Hiszen ha a környezetünk rendben van, ami körül vesz minket, akkor belül is könnyebb rendezettebbnek lenni. 

– Azt, hogy az önkormányzat állandó együttműködésben lesz az óvodai és iskolai SZMK-val, jelen lesz, informálódik, segít amiben tud, hogy az itt tanuló gyerekeknek és családjaiknak minden igényére figyeljenek! Állandó kapcsolattartás az intézmények vezetőivel és kommunikáció a tankerülettel is, hogy minél jobb körülményeket teremtsünk az oktatás terén is. 

– Azt, hogy mindig utána járok mindennek. Ismerve az önkormányzati törvényt, elolvasva és értelmezve a vonatkozó jogszabályokat, reális lehetőségeket, szem előtt tartva a lakosságot és a települést, kizárólag saját belátásom szerint fogom meghozni döntéseimet. Nem függök, és nem is fogok függni senkitől, nem tudnak manipulálni, mert értem az önkormányzati működést. Nem másokra hagyatkozom, de az észszerű vitákat, értelmes, alátámasztott véleménykülönbségeken alapuló egyeztetést szeretem. Ha ott ülök majd a képviselő-testületben, garantálom, hogy ilyen lesz a döntéshozatal.

– Azt, hogy az ajtó mindig nyitva lesz mindenki előtt. Minden ötletet, lakossági igényt szívesen fogadok majd, nagy hangsúlyt fektetek a kommunikációra, az oda-vissza kommunikációra. 

– Azt, hogy segítem a közösséget, a civil szervezeteket, az önkénteseket, minden helyi kezdeményezést, ami azért jön létre, hogy Telkinek jobb legyen. Legyen ez egy olyan hely, amilyennek mi magunk álmodjuk, közösen!

Nagyon sok jelenleg a tenni akaró ember, Telki ezzel csak nyerni tud. Kívánom azt, hogy a legjobb legyen szeretett településünknek!